Bazısı can yoldaşı, bazısı karne hediyesi olarak alınıyor, büyüyüp bakımları zor gelince sahipleri tarafından sokak ve ormanlara bırakılan hayvanların çoğu sevgisizlik, açlık ve soğukla baş başa kalıyor.
İstanbul’un orman arazisi bakımından en büyük ilçelerinden Beykoz terkedilen hayvanlarla dolu. 20-30 bin civarında sokak hayvanının barındığı ilçede bu sayıya her yıl ortalama bin sokak hayvanı katılıyor.
Beykoz Belediyesi, dernekler ve gönüllüler sokak hayvanlarının sağlık ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için ele ele verse de sokağa atılan hayvanlar için yaşam mücadelesi kolay olmuyor.
İlçeler arasında sınır olmadığından komşu ilçelerdeki sokak hayvanları da çok kolaylıkla yer değiştiriyor.
Şehrin diğer ilçelerinden getirilerek ormanlara bırakılan hayvanlar, vefasızlık, sevgisizlik, hastalık, açlık ve kış aylarında da soğukla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Yiyecek ve barınma için kavga eden hayvanlar birbirlerine çok fazla hastalık bulaştırıyor, çoğu ölümcül yara alan hayvanlar kendilerine yardım eli uzanmazsa kısa süre içinde yaşamını yitiriyor.
Hayatta kalmayı başaranlar yeni ortamlarına alışma sürecinde agresif ve saldırgan özellikleriyle diğer sokak hayvanları ve insanlar için de tehlike oluşturuyor.
İlçenin özellikle ormanlık mahallelerinde, evlerine, okullarına, işlerine ve camilere giden vatandaşlar zaman zaman zor anlar yaşıyor.
Veteriner Turgut Özdemir: “Sokağa Bırakılan Hayvanlar Agresifleşiyor”
Beykoz Belediyesi Veteriner İşleri Sorumlusu Turgut Özdemir: “Evde bakılan bir hayvan psikolojik olarak kendini ailede yaşıyormuş gibi hisseder. Yemek, banyo, tuvalet, sağlık ihtiyaçları sahipleri tarafından karşılanan bir ev hayvanı sokağa terkedildiğinde bunlardan mahrum kaldığı için hem yemek bulamaz hem de barınmada ciddi zorluklar yaşar. Psikolojik travma geçirir. İnsanlara ve yeni ortamına alışması çok büyük zaman alır. Bu yüzden agresifleşir ve insanlara zarar verme eğilimde olur.” şeklinde sokağa atılan hayvanların yaşadığı zorluğu anlatıyor.
Dışarıdan getirilerek ilçeye atılan hayvanların daha fazla çoğalmaması, birbirlerine, insan ve çevre sağlığına zarar vermemeleri için kısırlaştırma işlemleriyle sayıları kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
İlçede sokaklarda yaşayan sahipsiz ve muhtaç hayvanların tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve bakımlarının modern şartlarda ve hızlı şeklide yapılacağı “Geçici Hayvan Bakım Evi” için hazırlıklar başladı.
Beykoz Belediyesi bu hizmetle ilçeye bırakılan hayvanların geliş hızı ve kısırlaştırma hızı arasında denge kurmayı hedefliyor.