Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sergi Salonu, Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen, 25 eserin sergileneceği, Oleksii Koval’ın ‘Emaye Dili’ sergisine 26 Aralık 2019-17 Ocak 2020 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor!
Emaye kaplı ve ateşle yakılmış bakır bir plaka üzerinde yapılan resmin yaşam süresi heykelden daha uzundur. Bronz heykel dayanıklı ise, emaye resim sonsuzdur.’’
Leonardo da Vinci
Emaye sanatı çok eskidir. Dünyadaki birçok müzede harika ve değerli emaye eserleri görebiliriz. Mısır'da Firavunlar emaye parçalı takı takıyorlardı. Mücevher sanatı üzerine saraylarda ve tapınaklardaki atölyelerde çalışmalar yapılırdı.
Bugün emaye iç mimarlıkta, kuyumculukta, tasarımda özel bir yere sahiptir. Bu malzeme, renk ve yapıyı koruyan en güçlü malzemelerden biri olarak mimariye nüfuz etmiştir. Çarpıcı renkler, parlak pürüzsüz yüzey, renk derinliği ve yoğunluğu emayenin özellikleridir.
Tüm bu nitelikleri ortaya çıkarmak, sanatçının bilgisini ve becerisini gerektirir. Emaye ile çalışmak zor bir işlemdir. Bununla birlikte, böyle uzun bir çalışmanın sonucu olarak, ilginç çözümlü ve mükemmel kompozisyonlu "ebedi" bir eser ortaya çıkmaktadır.
Bugün ve yüzyıllar boyunca sanatçıları ve koleksiyonerleri emayeye çeken niteliklerinden bazıları; boyaların parlaklığı, dolgunluğu, renklerin tazeliği ve güzelliği bakımından değerli taşlara eşit olan lüksüdür.
Bu eşsiz teknik harika sonuçlar ortaya çıkarır. Emaye sanatçıyı dikkatlice seçer; sadece büyük bir sabra sahip olan, kendisini bu tekniğe adayan ve tüm sürprizleri karşılayabilecek olan kişi bu sanatta önemli başarılara ulaşabilir.
Oleksii Koval, modern emaye ustalarından biridir.
Ressam eserlerinde renkleri ve motifleri rahatça birleştirir, kakma işi ve plastik sanatları kullanır. Nesnelerin işlevsel ve dekoratif özellikleri ile oynar, kırılgan küçük resimlerden bir kaç metrelik panellere kadar çeşitli boyutlarda resimlerin yapılmasını cesaretle üstlenir.
Emaye tekniğiyle bir eser yapımı uzun sürer. Bir tablo üzerinde çalışma, özellikle birkaç metrelik paneller söz konusu olduğunda, fikirden yapım aşamasına kadar bir yıl sürebilir. Çalışkanlık, meraklılık ve devamlı arayışlar sanatçının yaratıcı kişiliğini belirler.
Sanatçının deneyimi ve planlamaları sonucunda harika eserler ortaya çıkar.
Oleksii Koval
16 Ekim 1977'de Kiev'de doğdu.
1996'da Taras Shevchenko Cumhuriyet Sanat Okulu’ndan (resim sınıfı) mezun oldu. 1996'dan 2002'ye kadar Ulusal Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Resim Fakültesi'nde (V. Zabashta atölyesinde) okudu. 2000'den sonra freskler, mozaikler ve vitray çizimler yaparak anıtsal sanat çalıştı. Ukraynalı ve yabancı mimarlarla çalışmalar yaptı. 2006'dan 2009'a kadar Kyrychenko'nun atölyesinde sıcak emaye tekniğini öğrendi; Çin, Hindistan, Avrupa gibi dünyadaki özel atölyelerde tekniğin özelliklerini inceledi. 2009'dan sonra; gümüş, bakır, bronz, değerli taşlar gibi farklı materyal ve teknikler kullanarak sanat üretimine devam etti. Sanatçının eserleri; Sheptytsky Ulusal Müzesi (Lviv, Ukrayna), Sofia Kyivska Ulusal Koruma Alanı (Kiev, Ukrayna), KUMF Galerisi (Toronto, Kanada), Ulusal Ukrayna Müzesi (Şikago, ABD) gibi Ukrayna, ABD, Kanada galerileri ve müzelerinde sergilendi. Eserler, Çernivtsi Sanat Müzesi (Ukrayna), Lviv Ulusal Sanat Müzesi (Ukrayna), Şikago Ulusal Ukrayna Müzesi (ABD) Columbus Convention Center (ABD), Folmsbee Marrakech Collection (Fas) gibi dünya müzelerinde ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.