Esenyurt Belediyesi, Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçün 30. yılında anma etkinliği düzenledi. O döneme ait türküler ve ağıtların okunduğu etkinlikte bir de panel gerçekleştirildi.
Esenyurt Belediyesi Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçün 30. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. Şehit Erol Olçok Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Veysel Bal, Cumhuriyet Halk Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, meclis üyeleri, dernek başkanları ve birçok sivil toplum kuruluşu üyesi ile 1989’da Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden vatandaşlar katıldı. Etkinlik, göç eden insanların yaşadıklarını gözler önüne seren fotoğraf sergisiyle başladı. Sergiyi gezen ve o günlere fotoğraflar ile tanıklık eden misafirler, ardından konferans salonuna geçti. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar salonu tamamen doldururken, 1989 göçüne ait görüntülerden oluşan sinevizyon gösteriminde duygu dolu anlar yaşandı.
‘’TÜRKÇE MÜZİK DİNLEYENE CEZA KESİLİYORDU’’
Göçe maruz kalan isimlerde Resmiye Özgür o günlerde yaşadıklarını anlatırken, ‘’Ben ortaokula gidiyordum. Bizim isimlerimizi değiştirdiler. Babam isim değiştirmeye karşı çıktığı için üç gün tutuklu kaldı ve işkence gördü. Döndüğünde bütün vücudu morluk içindeydi. Çok zorluk yaşadık Türkçe konuşmamız, camiye girmemiz yasaktı. Türkçe müzik dinlediğinde bile ceza kesiliyordu’’ ifadelerini kullandı.
‘’BULGARLARIN, TÜRKLERİN İSİMLERİNE MEZAR TAŞLARINDA DAHİ TAHAMMÜLÜ YOKTU’’
Aile büyüklerinin mezarlarının Bulgaristan’da olduğu ifade eden Gülfiye Öztürk ‘’Bizim köye de diğer köylere girdikleri gibi tanklarla giriyorlar. Köye zorla giren komünist yönetimin Türklere söylediği şey siz aslında Bulgardınız ama Osmanlı gelip size Türk isimleri verdi. Biz sizi şimdi aslınıza döndürüyoruz. Asimile politikası uyguladılar. Zorla, baskıyla asimilasyon uygulamalarına karşı gelenler hapishaneye atılıyor ya da öldürülüyordu. Asimilasyon politikası o kadar ağırdı ki iki dedemin mezarı isimleri okunmasın diye beton ile kapatılmıştı. Bulgarların, Türklerin mezar taşlarındaki isimlerine dahi tahammülü yoktu’’ dedi.
Etkinlik çerçevesinde bir de panel düzenlendi. Panelin ardından Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçün 30. Yılı anma etkinliği türküler ve ağıtlar okunarak sona erdi.
‘1 YILDA 345 BİN 960 KİŞİ GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI’
1984-1989 yılları arasında Bulgaristan’da Türkler ve diğer Müslümanlara karşı isim değiştirme zorunluluğu, ibadet yasakları gibi asimile kampanyaları başlatıldı. Dönemin lideri Jivkov’un ırkçı ve özgürlüğe aykırı açıklamalarının ardından artan baskılar sonucunda 1 Yılda 345 bin 960 kişi Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.
‘TÜRKAN BEBEK ANNESİNİN KUCAĞINDA ŞEHİT EDİLDİ’
Bulgaristan Türklerinin zorunlu göçe karşın direnişlerinin simgesi haline gelen Türkan bebek Türklerin isim değiştirme uygulamasına yönelik başlattıkları direnişte Bulgar kolluk kuvvetlerinin Türk ahalisinin üzerine rastgele ateş açması sonucunda on sekiz aylıkken annesinin kucağında şehit düştü. Bulgaristan Türklerinin direnişinin simgesi olan Türkan bebek her yıl 26 Aralık’ta Bulgaristan’da bulunan kabri başında anılıyor.