Koronavirüs tedbirleri kapsamında 18 ve 19 Nisan tarihlerini kapsayacak şekilde uygulanan 48 saatlik sokağa çıkma yasağı sırasında İBB sahadaydı. İBB 17 bin personeli ile hizmet vermeyi sürdürdü.
İBB 17 bin personeli ile sokağa çıkma yasağı süresince hizmetlerine devam etti. Ulaşımdan temizliğe, ekmekten suya her alanda faaliyetlerini sürdüren İBB kentteki boşluğu fırsat bilerek altyapı projelerini de hızlandırdı.
Su ve ekmek İBB’den
İBB İştiraki Halk Ekmek AŞ (İHE), 3 fabrikasını tam kapasite çalıştırarak ekmek üretti. Üretilen ekmekler İstanbul genelindeki 535 İHE büfesinden satışa sunulurken üretimde iki gün boyunca toplam 2375 personel görev aldı.
İBB’nin bir başka iştiraki olan Hamidiye AŞ ise 215 çalışanı ile su damacana ve pet şişe su üretimine devam etti. 363 araç, 760 çalışan ve 200 bayii ile İstanbullunun su ihtiyacı, Hamidiye AŞ eliyle karşılandı.
Ulaşım hizmetleri aksamadı
Sokağa çıkma yasağının dışında kalan başta sağlık personeli olmak üzere görevliler için İETT; sabah 07:00-10:00, akşam ise 17:00-20:00 arasında 445 hatta 4 bin 636 otobüs seferi ile çalıştı. Ayrıca raylı sistemler ve şehir hatları da hafta sonu boyunca çalışmaya devam etti. METRO AŞ’nin işlettiği M1, M2, M3, M4, M5, T1 ve T4 hatları, 2 gün sokağa çıkma yasağı boyunca 07:00-10:00 ve 17:00-20:00 saatleri yarım saatlik aralıklarla çalıştı. Şehir Hatları ise toplam 280 personel ve 16 gemiyle, 7 hatta, 60 sefer yaparak 1286 yolcu taşıdı.
İSKİ ve İGDAŞ sahadaydı
İBB’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü; su arıtma ve atıksu istasyonları ile tesislerin güvenliği için yeteri kadar personel bulundurarak, karatina günlerinde su sıkıntısı yaşanmamasını sağladı.
İBB iştiraki İGDAŞ AŞ ise 7/24 Acil Müdahale, çağrı merkezi ve lojistik (Ulaşım, temizlik, yemek vs) alanlarında, 48 saat boyunca vardiyalı olarak toplam 747 personeliyle hizmet verdi. 7/24 Acil Müdahale ekipleri Cumartesi 432, Pazar günü ise 315 çalışan ile 16 milyon İstanbulluya doğalgazı kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırdı.
İSKİ’nin vatandaşa su arzı dışında yürüttüğü bazı altyapı projeleri şöyle:
Kent meydanları ve yollar temizlendi
İBB iştiraki İSTAÇ AŞ, sokağa çıkma yasağında Avrupa Yakasında 389, Anadolu Yakasında ise 223 olmak üzere toplam 612 personeli ile İstanbul'a yoğun ve programlı bir şekilde kentin meydan ve caddelerini dezenfekte etti. Ayrıca tüm metrobüs ve otobüs durakları İSTAÇ ekipleri tarafından dezenfekte edilerek hafta başına hazırlandı. İki günde toplam 80 yıkama aracıyla 116 futbol sahası büyüklüğünde bir alan yıkandı.
Zabıta, hem denetledi hem destekledi
İBB Zabıta ekipleri 1822 personel ile vardiyalı olarak görevlerini sürdürdü. Zabıta, yasak boyunca ana arter, meydan ve sahillerde kontroller ve anonslar yaptı. 625 işyeri ve 107 akaryakıt istasyonu, 72 fırın, 8 vapur, 8 iskele Zabıta tarafından denetlendi. Zabıta tarafından görev yerine ulaşmak isteyen çoğunluğu sağlıkçı ve eczanede çalışan olmak üzere toplam 104 kişiye sağlık kuruluşlarına ve eczanelere yetiştirilmesi için ulaşım desteği sağlandı. Ayrıca hastaneden taburcu olanların ikametgâhlarına bırakılması, ilaç ihtiyacı olanların eczaneye nakli gibi sokağa çıkamayan 31 vatandaşa talepleri doğrultusunda yardımcı olunarak ihtiyaçları giderildi ve arıza yapan 12 araca çekici desteği veridi.
5 bin ton asfalt serildi, hedef 500 bin ton
İBB, kentin ana arterlerinde yol bakım ve onarım çalışmalarını da sürdürdü. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle boşalan yollarda, bu hafta sonu 5 bin ton daha asfalt serildi. Amaç, gelecek iki ayda 500 bin ton asfalt serimi ile İstanbul’un yol ve caddelerinin durumunu iyileştirmek.
Sokaktaki dostlarımız unutulmadı
İBB ekipleri, sokak hayvanlarına Anadolu Yakasında; Beykoz, Çekmeköy, Üsküdar, Pendik, Kartal, Maltepe Kadıköy, Avrupa Yakasında Arnavutköy, Sarıyer, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Bakırköy, Sultangazi, Avcılar, Silivri, Eyüpsultan olmak üzere 17 ilçe sınırlarında 340 noktada yaklaşık 2.000 kg miktarınca kuru mama verdi.
Her alanda çalışmalar sürdü
İBB’nin haftasonu boşunca sürdürdüğü diğer bazı çalışmalar şu şekilde sıralanabilir: