Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği iş birliğiyle ailelere yönelik “Çocukların Bedensel Söz Hakkı” konulu eğitim seminerleri düzenleniyor.
Kayışdağı Lions Ataevi’nde düzenlenen ilk seminerde, çocuğun bedensel söz hakkı, toplumda var olan çocuk algısı, cinsel istismarın tanımı ve biçimleri, doğru bilinen yanlışlar, meslek uzmanlarının ve yetişkinlerin istismarla mücadeledeki sorumlulukları, çocuklarda onay kavramının önemi, koruyucu ve önleyici önlemler hakkında katılımcı annelere bilgiler verildi.
Cinsel istismarla mücadelede ebeveynlere önemli görevler düştüğünü söyleyen Sosyal Hizmet Uzmanı Selin Aydoğdu, “Cinsel istismarı önlemenin ilk koşulu, cinsel istismarın önlenebileceğine inanmalısınız. Cinsel istismarla mücadele yetişkinlerle başlar. Yetişkin bir birey olarak sizin de yapabileceğiniz pek çok şey var. İstismarı önlemek kapsamlı bir sistem işidir. Bu sistemi kurma, izleme, denetleme, değerlendirme, geliştirme sorumluluğu ise devlete aittir” dedi.
Çocuğun bedeninin kendisine ait olduğunu öncelikle ailelerin kabul etmesi gerektiğini söyleyen Selin Aydoğdu, “Zorla öpmek, sıkıştırarak sevmek, sizi öpmesini istemek gibi masum görünen taleplerinizi sorgulayın. Birlikte uyumak, yıkanmak, giyinmek ile ilgili aile içi sınırlar belirleyin ve bunlara karşılıklı saygı duyun” diyerek yapılması gerekenleri sıraladı:
“Çocuğunuza hayır deme becerisi kazandırın. Zaman zaman sebebini açıklayarak siz de hayır deyin, o hayır dediğinde buna saygı duyduğunuzu gösterin. Çocuğunuzun cinsel organlarını takma isimlerle değil, bilimsel isimleri ile öğretin. Bu konuda kendinizi geliştirin, bilgilenin. İstismar olabileceğini düşündüğünüz her durumu mutlaka ihbar edin. Çocuk İstismarında cezasızlığa karşı sesinizi çıkartın. Çocuğunuzu güvenli internet kullanımı hakkında bilgilendirin. Kullanımını, yaş ve gelişim özelliklerine göre sınırlandırın ve takip edin.”
Sosyolog Eylül Ezgi Seymen, “Çocuğunuzu başkalarına sarılması için zorlamamalısınız” çünkü bu çocuğunuza, sarılmanın ve fiziksel temas kurmanın; bir başkasına sevgi ve değer göstermenin tek yolu olduğunu mesajını verir. Kendini güvende ve rahat hissettiği alanı yok saymak anlamına gelir; bu da kişisel sınırlarını oluşturmasını zorlaştırır” ifadelerini kullandı.
Çocuklar korunma, destek ve doğru uzman yaklaşımıyla, yaşadıkları cinsel istismar sonrasında şifa bulabilirler diyen Sosyolog Eylül Ezgi Seymen, “Mutlu ve üretken bir yaşama sahip olmak için ilk adım sessizliği kırmaktır” dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Selin Aydoğdu ve Sosyolog Eylül Ezgi Seymen 18 Mart’ta İnönü Ataevi, 25 Mart’ta ise Mustafa Kemal Ataevi’nde “Çocukların Bedensel Söz Hakkı” isimli seminerler vermeye devam edecek.