İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer’deki Darüşşafaka Cemiyeti’ni ziyaret etti. Önce yöneticilerle bir araya gelen İmamoğlu, ziyaret sebebini, “Başkan olunca beni ziyarete gelmek istediler; ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, benim bu kurumu ziyaret etmem yakışık alır, diye düşündüm” diye açıkladı. İmamoğlu, daha sonra öğle yemeğinde öğrencilerle buluştu, onlarla bol bol fotoğraf çektirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer’deki Darüşşafaka Cemiyeti’ni ziyaret etti. İmamoğlu’na ziyaretinde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan eşlik etti. İmamoğlu’na ziyaretinde, 8. Sınıf öğrencisi Gökçenur Aksoy tarafından kendi yaptığı Atatürk portresi hediye edildi. İmamoğlu, hediyeden duyduğu memnuniyeti, “Çok naziksin, harika. Eline sağlık. Başarılar Nur, devam edeceksin değil mi, hiç bırakmayacaksın” sözleriyle dile getirdi.
İmamoğlu’na ziyaretinden dolayı teşekkür eden Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Öktem, “Hakikaten sizi kutlama arzumuza verdiğiniz cevap her türlü övgünün üzerinde. Ülkemizin kurumu olan Darüşşafaka’ya, Belediye Başkanı’mızın hem büyükşehirde hem Sarıyer içerisinde bize ilgi ve destek göstermesi bizim için çok mutluluk verici. Bu yuvanın çocukları olan bizler de sizlerin sayesinde halkımızın desteği ile bayrağı elimize verilen yerden alıp daha da yükseklere götürmeye çalışıyoruz. Allah utandırmasın” dedi.
“BENİ ZİYARET ETMEK İSTEDİLER AMA BENİM GELMEM DAHA DOĞRU OLUR DİYE DÜŞÜNDÜM”
Darüşşafaka’nın maneviyatı yüksek eğitim kurumlarından birisi olduğunu belirten İmamoğlu ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Bana daha önce ziyaret teklifi yapan hem yöneticilerimiz hem başkanlarımız ‘Gelmek istiyoruz’ deyince, açıkçası Darüşşafaka’nın beni ziyaret etmesi değil de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim bu kurumu ziyaret etmem yakışık alır, diye düşündüm. Çünkü gerçekten manevi değeri yüksek bir tanımla kurulmuş. Dolayısıyla bunun yaşatılması, bu tarz kurumların var olması ve de yenilerinin belki tekrar kurulabilmesi için örnek. Her yerde anlatılması ve hissedilmesi gereken bir eğitim kurumuzda olmaktan onur duyuyorum. Umarım sık sık görüşürüz.”
ÖNCE YEMEK, SONRA TOPLU FOTOĞRAF
İmamoğlu, Öktem ve beraberlerindeki heyet, teneffüs zilinin çalmasıyla birlikte yemekhaneye gitmek için okul bölümüne geçti. İmamoğlu’nun geldiğini haber alan öğrenciler, İBB Başkanı’nı koridorlarda karşıladı. Bazı öğrenciler, duygularını İmamoğlu’na sarılarak ve ağlayarak gösterdi. Duygulandığı görülen İmamoğlu, öğrencilerin yoğun ilgisi altında zorlukla yol aldı. Bazı öğrenciler defterleri, bazıları da kitapları için İmamoğlu’ndan imza aldı. Kimi öğrenciler de cep telefonları aracılığıyla yakınlarını İmamoğlu ile görüştürdü. Yoğun ilgi altında yemekhaneye ulaşan İmamoğlu, öğrencilerin o günkü menülerine ortak oldu. Öğrencilerle birlikte sıraya giren İmamoğlu, çorba, yoğurtlu biber dolması ve salatadan oluşan yemek tepsisini alıp, öğrencilerin arasına oturdu. İmamoğlu, bir taraftan yemeğini yedi, bir taraftan da öğrencilerle sohbet etti. Yemeğin sonunda okul bahçesinde toplanan öğrenciler, İmamoğlu ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi. İmamoğlu, Darüşşafaka Okulları’ndan öğrencilerin alkışları eşliğinde ayrıldı.
KELİME ANLAMI: ŞEFKAT YUVASI
Kelime anlamı “Şefkat Yuvası” anlamına gelen Darüşşafaka, 30 Mart 1863 tarihinde Padişah Abdülaziz’in fermanıyla, Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye Derneği tarafından, yetim ve parasız çocukları eğitmek amacıyla 28 Haziran 1873 tarihinde kurulmuştur. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte, eğitimi birleştirmek ve laikleştirmek amacıyla kabul edilen Tevhid-i Tedrisat kanunu, Darüşşafaka’yı da etkilemiş ve Darüşşafaka tam zamanlı bir lise haline getirilerek Darüşşafak Lisesi adını almıştır. Uzunca bir süre yabancı dil olarak Fransızca’yı öğreten Darüşşafaka, 1955-56 ders yılıyla birlikte İngilizce öğretim yapan bir eğitim kurumuna dönüşmüştür. Ayrıca yine uzunca bir süre sadece erkek öğrencilere eğitim veren Darüşşafaka, 1971-72 ders yılıyla birlikti kız öğrencilere de kapılarını açmıştır. Bu yenilik Darüşşafaka’yı Türkiye’nin ilk karma yatılı lisesi haline getirmiştir.