İETT, şikayet raporları üzerinde yürüttüğü çalışmayla en çok şikayet alan hatlarda iyileştirmeler yaptı. Yürütülen düzenli çalışma neticesinde Metrobüste şikayet başvurularında yüzde 8,6, genel şikayet başvurularında yüzde 3 azalma yaşandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bağlı kuruluşlarından İETT Genel Müdürlüğü, 44 istasyonla günlük 1 milyon yolcuya 7 gün 24 saat hizmet veren Metrobüs hattında, günlük 6 bin 900 olan sefer sayısı 7 bin 160’a çıkarttı.
Hattın genelinde de iyileştirme çalışmaları yapıldı. 24 saat güvenlik hizmeti verilen TÜYAP, Avcılar, Şirinevler, Cevizlibağ, Edirnekapı ve Zincirlikuyu istasyonlarındaki asansörler sabaha kadar yaşlı engelli ve çocuklu vatandaşların kullanımına açık hale getirildi. Sık sık arızalanan asansör ve merdivenlerle ilgili yenileme projesi oluşturuldu. Beşyol ve Florya istasyonlarının birleştirilip daha geniş ve elverişli bir istasyon yapımı için çalışmalara başlandı.
ALTUNİZADE METROBÜS İSTASYONU GENİŞLETİLDİ
Altunizade Metrobüs İstasyonu’nda, metro ile entegrasyon sonrasında biletmatik cihazları ve turnikeler üst geçit başlangıç ve bitiş noktalarına konumlandırıldı. Böylece üst geçit ve turnike yoğunluğu azaldı. Ayrıca istasyonda indirme peronu yapılarak yolcu giriş ve çıkış alanlarında genişletme ve iyileştirme çalışması yapıldı. Altunizade İstasyonu yolcu indirme alanı genişletilerek ek bir çıkış alanı daha oluşturuldu. Zincirlikuyu yolcu alanı da genişletildi. Bu sayede istasyon giriş çıkışları büyük ölçüde rahatladı, şikâyet sayıları azaltıldı.
İŞARETLİ BEKLEME YERİ DÖNEMİ
İETT, Metbobüs duraklarına vatandaşların doğru yerde beklemeleri için işaret koyma uygulaması başlattı. Beylikdüzü ve Söğütlüçeşme sefer frekans uyum sinyalizasyon uygulaması yapılarak Metrobüs araç trafiği azaltıldı.
MOBİETT BAŞVURULARINDA YÜZDE 10 AZALMA
İETT’ye bağlı tüm araçlardaki GPS cihazlarının yenilenmesi çalışmalarına başlandı. Bu işlemin kısa zamanda tamamlanması planlanıyor. Bu sayede durakta bekleyen yolcuların araçların ne zaman geleceğiyle ilgili bilgiye daha sağlıklı erişmesi sağlanmış olacak. İstanbulluların şikayet konularının başında gelen Mobiett uygulamasında da hem altyapıda hem arayüzde yenilikler yapıldı. Kişiselleştirme, durakta bekliyorum gibi yeni özelliklerin eklenmesinin yanı sıra engellilere yeni erişim kolaylıkları sağlayan yeni sürüm Mart ayı içinde yapılacak lansman ile kullanıma sunulacak.
MOBİETT için tüm ağ sistemi yerel sunuculara taşındı ve hizmet veren bilgilendirme servisleri de dahil olmak üzere yedekli bir yapı kuruldu. Ayrıca sunucularda hizmet kesintisi oluşmadan önce bilgi veren alarm mekanizmaları oluşturuldu ve erken müdahaleler ile hizmet kesintisi oluşması engellendi.
EN ÇOK ŞİKAYET ALAN HATLAR İNCELENİYOR
İETT’ye her hafta ortalama 35 bin başvuru yapılıyor. Bu başvuruların yüzde 15-20’si şikayetlerden oluşuyor. İstanbulluların şikayetlerini sınıflandıran İETT Müşteri Hizmetleri Müdürlüğü, hat bazında listeler oluşturuyor. İETT, vatandaşların şikayetlerini tek tek inceleyerek sorunları çözmek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu düzenli çalışma sonucunda geçtiğimiz yıl 100 bin yolculuk bazında şikayet sayısında yüzde 3’lük bir düşüş gerçekleşti.
İETT, elindeki filoyu İstanbul halkının daha iyi hizmet alabilmesi için yoğun bir planlamayla seferber ediyor. İstanbullular, her türlü talep, öneri ve şikâyetlerini ALO 153 Çağrı Merkezi, MOBİETT uygulaması, İETT sosyal medya hesapları ve web sitesinden iletebiliyor.