Eyüpsultan Belediyesi, sınırları içerisinde yer alan 7 kırsal karakterli mahallenin sorunlarını anlamak, çözüm üretmek ve Kırsal Stratejik Plana girdi sağlamak amacıyla ‘‘Kırsal Stratejik Plan Çalıştayı’’ düzenliyor.
3 aşamalı olarak gerçekleştirilecek olan çalıştayın ilk bölümü geçtiğimiz Kasım ayında “Kırsalda Yaşam” temasıyla düzenlendi.
Çalıştayın ikinci bölümü ise “Kırsal İçin El Ele” temasıyla Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Çalıştayın ikinci bölümüne, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’le birlikte Başkan Yardımcıları, üniversitelerden temsilciler, STK temsilcileri, özel sektör temsilcileri ve kırsal girişimciler katıldı.
“KALKINMA YERELDE BAŞLAR”
Başkan Deniz Köken çalıştayda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kalkınma yerelde başlar, sonra bölgesel ve sonra da ülke kalkınmasına doğru gider. Yerelde de kalkınma kırsalda başlıyor. Ülke geneline doğru yayılacak bir mekanizmayı bizim doğru işletmemiz lazım. Göle atılan taşın yaydığı halkalar misali. Kırsal kalkınmayı sağlayarak aslında biz ilk halkayı oluşturuyoruz.
Biz burada yüz tane konu konuşuruz ama beş tanesini yapmış oluruz. Bu yaptığımız beş şey belki ülkenin, kırsal kalkınma konusundaki gündemini değiştirir. Hayırlı bir işe başlangıç yapmış oluruz.”
“İŞİN ÖZÜNDE ÜRETİM VAR”
“İşin özünde üretim var. Üretmeden kalkınan hiçbir toplum yoktur. Bizim güzel topraklarımız var. Topraklarımızda yetişen güzel nebatatlar var. Bunların hepsini bizim güzel kullanmamız lazım. Çalışmalarımızın özü bu aslında.
Kalkınma yerelden, yerelde de kırsaldan başlar. İstanbul’da köyleri olan, toprağı olan, hayvancılık, tarım yapan, şanslı ilçelerden bir tanesiyiz. Bunu artıya çevirelim. Buradan daha güzel üretim aşamasına geçeriz diye umut ediyorum. Bütün katılımcılara sonsuz teşekkür ediyorum. Demek ki bu ülke hala daha üretim azmini yitirmemiş.”
“KIRSALIN GELECEĞİNE YATIRIM VE MARKALAŞMA, KIRSALDA YAŞAM KALİTESİ”
Başkan Deniz Köken’in konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte, “Kırsalın Geleceğine Yatırım ve Markalaşma, Kırsalda Yaşam Kalitesi” konuları masaya yatırıldı.
Katılımcılar; kırsal dokuyu korumak üzere tarım ve hayvancılık alanında kurulu işletmelerin büyümeleri, yeni işletmelerin kurulması ve kooperatifleşmenin özendirilmesi, kırsal alanda turizmi canlandırmaya yönelik strateji ve çözüm önerileri, yerele özgü doğal kaynak ve değerlerin markalaştırılması için yapılması gerekenler, kırsalda yaşam kalitesine katkı sağlayacak sosyal tesis ve donatıların sürdürülebilirliği, kırsalda tarım, hayvancılık, turizm dışında istihdam sağlayacak çözüm önerileri gibi konular üzerinde fikir alışverişinde bulundu, öneriler sundular.
“ÇOK VERİMLİ, İYİ NİYETLE YAPILAN GÜZEL BİR ÇALIŞMA”
Çalıştayla ilgili olarak katılımcılar yaptıkları değerlendirmelerde, bu çalıştayın kırsal alanlar için çok verimli, iyi niyetle yapılan güzel bir çalışma olduğu yorumunu yaptılar.
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı temsilcisi Gülfen Kırbaş, çalıştayla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Özellikle kırsal alanda kalkınmayı sağlamak açısından çok önemli bir çalıştay. Biz toplum temelli çalışmaları destekliyoruz. Özellikle kadınların kırsalda kendi ihtiyaçları etrafında örgütlenerek liderlik üstlenebileceklerini biliyoruz. Dolayısıyla burada da buna çok imkân var, bugün bu konuda neler yapılabileceğini konuştuk. Umuyorum gelecek süreçte de katkı sunabiliriz.”
TURSAB Doğa Gençlik ve Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Ayfer Kuralay ise şu şekilde değerlendirmede bulundu:
“Kırsal turizm yapan bir acenteyim. Eyüpsultan Belediyesinin, Kırsal turizmle ilgili bu çalışması bize geldiğinde öncelikle kendim adına heyecanlandım. Sonra kurumumuz adına neler yapabileceğimizle ilgili çalıştaya katıldım. Bu toplantılar, sektördeki diğer arkadaşlarımız ve kurumların bir arada olması, bilgi akışı sağlanması açısından gerçekten çok faydalı. Akıl birliği yapabiliyoruz. İyi niyetle yapılan güzel bir çalışma.”
“KIRSAL ALANLAR İÇİN ÇOK FAYDALI BİR ÇALIŞMA”
İpek Hanım Çiftliği yetkilisi Dilek Ayta ise, “Çalıştayda, Eyüpsultan Belediyesine bağlı 7 tane köy için kırsal kalkınma projelerini konuşuyoruz. Kırsal alanlar için çok faydalı bir çalışma. İpek Hanım Çiftliği olarak da, elimizden geldiği kadar çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz. Projenin yapılabilirliği hakkında fikirlerimizi paylaştık. Umuyorum çalışma çok başarılı olacak, başarılı bir şekilde yol alacak.” şeklinde konuştu.
İLHAN KOÇULU: BELEDİYEMİZ BU ALANLARI KORUYARAK YAŞATACAK
Girişimci esnaflardan İlhan Koçulu, çalıştayda konuşulan konuların çok ilgisini çektiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Katkı da sunabildiğim kadar sundum, kendim de çok bilgi aldım. Çok umut verici, mutlu edici bir çalışma. Biliyorsunuz İstanbul’da yeşil alanlar gittikçe azalıyor. Elimizde kalan yeşil alanların, korumacı bir bakış açısıyla sürdürülebilirliğini sağlama amacıyla bu çalıştay yapılıyor.
Eyüpsultan Belediyesinin Karadeniz sahilinde bulunan 7 köyündeki kırsal alanları nasıl koruruz? Orada yaşayan insanların göçünü nasıl önleriz? O alanları kentte sıkışan insanlara nefes alacakları alanlara nasıl dönüştürebiliriz? gibi konularını konuşuyoruz. Çok değerli, kendi alanlarında çok kıymetli, bilgisi, deneyimi olan insanlar bir araya geldi. Belediyemiz bu alanları koruyarak yaşatacak.” dedi.
Eyüpsultan Ziraat Odası Genel Sekreteri Uğur Mustafa Kayabaşı çalıştayla ilgili, şu ifadeleri kullandı:
“Fevkalade verimli bir çalıştay oldu. Çünkü bu güne kadar, 20 milyonluk bir şehrin hemen yanında duran yeşil alanların, şehirde yaşayan insanlara uzak kalması konusu masaya yatırıldı. Çalıştayın; ağaca, toprağa, doğaya hasret kalan bu insanların, yanı başında bulunan bu alanları kullanabilmelerine, şehrin stresinden uzaklaşabilmelerine, ferahlamalarına katkı sağlayacağına inanıyorum.
Bir taraftan da, İstanbul’da tarım ve hayvancılığın bittiğini düşünenler için, halen hayvancılığın yapıldığını göstermek açısında çok faydalı olmuştur. Burada hayvancılığın sürdürülebilir olmasını sağlamamız lazım. Hayvancılıkla ilgilenen insanımızın köylerinde yaşamalarını sağlamamız lazım. Bu noktada herkes fikirlerini, önerilerini ortaya koydu, katkı sağladı.”