Sarıyer Arıköy’de Yerbilimi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in katılımıyla Deprem Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Görür, “Sarıyer’in sınırı deprem hattına hayli uzak. Göreceli olarak İstanbul’un büyük kısmına göre oldukça emniyetli bir bölgedeyiz” dedi
Elazığ ve Malatya'daki depremleri önceden tahmin eden ünlü Yerbilimi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Sarıyer Arıköy Sitesi’nde düzenlenen deprem bilgilendirme toplantısına katıldı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de katıldığı toplantıda Sarıyer’in jeolojisi ve olası bir depreme karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı. Marmara Denizi'nde olması beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulunan Görür, “Sarıyer’in büyük bir kısmı zemin olarak sağlam. Sarıyer’in sınırı deprem hattına hayli uzak. Göreceli olarak İstanbul’un büyük kısmına göre oldukça emniyetli bir bölgedeyiz” açıklamasında bulundu.
DEPREM MİNİMUM 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK
Olası Marmara Depremi ile alakalı açıklamalarda bulunan Yerbilimi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Depremlerin yerlerine dikkat ederseniz 1939-1999 deprem zinciri doğudan başlamış batıya kayarak İstanbul’un kapısına dayanmıştır. Kuzey Anadolu Fay Hattı depremleri doğudan batıya taşıma alışkanlığı vardır. En son deprem Gölcük’teydi şimdi hedef Marmara Denizi. Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla bu kabuk 30 yıl içinde kırılacak (5-10 sene önce veya sonra olabilir). İlk 20 sene içerisinde olmadığına göre son 10 yıllık periyotta deprem olma olasılığı %50’den fazlaya çıktı. Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak. Sarıyer’in büyük bir kısmı zemin olarak sağlam. Sarıyer’in sınırı deprem hattına hayli uzak. Göreceli olarak İstanbul’un büyük kısmına göre oldukça emniyetli bir bölgedeyiz. Sarıyer’in kuzey bölgeleri oldukça eski jeolojik kayalar mevcut. Depremin büyüklüğü ile şiddeti ayrıdır. Depremde önemli olan binaların yıkılmasından ziyade insanların içinden canlı çıkmasıdır. Sarıyer, deprem odaklı yeniden elden geçirilmeli. Tehlike analizi risk analizi risk azaltma ve afete hazırlıklar yapılmalı” dedi.
BİLİMSEL BİR YOL İZLEMEYİ TERCİH EDİYORUZ
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, “Deprem karşısında analizlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Gecekondu bölgelerimiz dışında kalan hemen hemen tüm mahallelerde analizlerimiz hazır. Gecekondu bölgelerinde proje çizimleri olmadığı için net bilgimiz yok. Gecekondu mahallelerine mevcut yasa ile güçlendirme ruhsatı veremiyoruz. İmar barışı güçlendirme ruhsatı veremiyoruz. Bu bölgelerde daha yoğun çalışarak binlerce metre istinat duvarı yapıyoruz. Halkın eğitimi konusunda bilimsel yolları izlemeyi tercih ediyoruz. Bu nedenle toplantıları farklı faklı bölgelerde yapmaya çalışıyoruz. Şehirharitası.ibb.gov.tr adresinden toplanma bölgelerini görebilirsiniz. Bölgemizdeki toplanma alanları hazır duruyor. Deprem, fiziksel etkilerinin yanı sıra psikolojik olarak da değerlendirilmeli. Hükümet, bu tür zamanlar için afet sırası için yasalar çıkarmış ama bunlar amacına uygun kullanılmamış. Toplanma alanı denmiş, bina dikilmiş. Para toplanmış ama amaca uygun kullanılmamış. Bu durum insanlarda psikolojik yılgınlık oluşturuyor bunları da değerlendirmek gerek” diye konuştu.