Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın önemli projelerinden olan Silivri Köy Pazarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Silivri’nin mahallelerinde üretilen her biri doğal ürünler Silivri Köy Pazarı’nda aracı olmadan tüketici ile buluşuyor.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın vaatleri arasında yer alan Silivri Köy Pazarı Projesi tamamlandı. Silivrili çiftçilerin ürettiği doğal ürünleri aracı olmadan tüketici ile buluşturmak amacıyla hayata geçirilen Silivri Köy Pazarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, MHP Silivri İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral, Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, dernek ve oda başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ile ziyaretçiler katıldı. Silivri Sahili tarihi Kısa Köprü yanında bulunan köy pazarı; ahşap, modern, korunaklı ve köy dokusunu barındıran tezgahları ile ilgi odağı oldu.
BAŞKAN YILMAZ: “YÖRESEL DOĞAL ÜRÜNLERİN ALIŞ ROTASI OLACAĞIZ”
Kurban kesilmesi ve dua edilmesiyle başlayan törende konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri’nin hayvancılık ve gıda üssü olabileceğini işaret etti.
Tüm potansiyelleri bünyesinde barındırdığını belirten Başkan Yılmaz, “Biz Silivri’de yola çıkarken; ‘Bu kent birçok potansiyeli içinde bulunduran ama bu potansiyeli harekete geçiremeyen, marka kent olabilme özelliklerinin farkına varamamış bir kent. Biz marka kenti hep birlikte el ele gönül gönülle başarabiliriz.’ dedik. Bu marka kentin en önemli parametrelerinden biri 20 milyonluk İstanbul’un hemen yanı başında, doğasıyla yeşiliyle 500 km2 ekilebilir dikilebilir arazisi ile İstanbul’un bir kaçış rotası, hafta sonu bir tatil rotası, yöresel doğal ürünlerin satın alınabileceği bir rota olması ve verimli toprakları hasebiyle tarımdı, hayvancılıktı. Üstüne vurgu yaparak ısrarla söyledik.” dedi.
“HÜSEYİN AMCA’YA VERDİĞİM KÖY PAZARI SÖZÜNÜ TUTTUM, GURURLUYUM”
Yerel seçim sürecinde bir kabak satıcısı ile yaşadığı anısını anlatan Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Hiç unutmuyorum seçim çalışmalarımı yürütürken Hüseyin amcamız, Kurfallı Mahallesi’nde yetiştirdiği kabağı kaldırımda satıyordu. Bugün kendisi de burada. O gün ona şu sözü vermiştim; ‘Ben Belediye Başkanı olduğumda kaldırımda değil köy pazarında kabağını satacaksın.’ demiştim. Bugün o sözü tutmanın gururu içerisindeyim. Tüm ekibimle beraber, üreticiyle tüketicinin direkt buluşacağı, üretimin destekleneceği, üreticinin alın teri kurumadan ve gerçek değeriyle kendi pazarında, en önemlisi aracısız şekilde ürününü satacağı bir köy pazarı hayal etmiştik. Allah’a çok şükür ki onu bugün burada gerçekleştirdik.”
“EN İYİ KÖY PAZARLARI İÇİNDE SİLİVRİ HAKETTİĞİ YERİ ALACAK”
Silivri’nin, İstanbul’un tarımsal ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeli olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz; “Ben şunu söylüyorum Silivri marka kent olabilme noktasında tarım ve hayvancılığı kullanabilirse, İstanbul’un Avrupa yakasında ki 10 Milyon insanı besleyebilecek araziye, potansiyele sahip. Silivri’miz İstanbul’un tarım ve hayvancılık deposu olabilir. İstanbul’un bir kaçış rotası olabilir. En iyi köy pazarları yayınlanıyor; Şirince vs. Silivri’yi görünüz mü, görmedik! İddia ediyorum 5 sene sonra İstanbul’un, Türkiye’nin, en iyi 10 köy pazarının içerisinde Silivri hak ettiği yeri alacak.” diye konuştu.
“200 TON ARPAYI ÇİFTÇİMİZE ÜCRETSİZ DAĞITACAĞIZ”
Yürüttüğü tohum desteği çalışmalarını aktaran ve 500 çiftçiye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Silivri’de hiç ekilmeyen belediyeye ait araziler ve bir başkası tarafından bihaber ekilen yerler var. Biz tarım paydaşları ile bir araya geldik ve 300 dönüm araziye yerli milli arpa tohumu ektik. Buradaki amacımız 300 dönüm ekilen arpadan alınacak yaklaşık 200 ton arpayı dar gelirli hayvancıya, dar gelirli çiftçiye ücretsiz dağıtmaktı. Bu yola çıkarken maliyetinin 150 Bin lira olduğunu öğrendim. ‘Göreceksiniz Silivri’nin dertleri etrafında el ele tutuşacağız. Ötekisi olmayan, başkası olmayan bir Silivri’de herkes el ele tutuşacak ve imkansız denilen kişiler el ele verecek.’ demiştim. İşte bu projede de çeşitli siyasi görüşlere sahip arkadaşlarımız bir araya geldiler ve dediler ki ‘Başkanım biz bu 150 Bin liralık maliyeti belediyemize yüklemeyelim. Madem siz çiftçiye bunu ücretsiz dağıtacaksınız maliyetini de biz ortaklaşa karşılayalım.’ Kimi tohum aldı, kimi dikim yaptı, kimi ilacını aldı, kimi gübresini aldı, kimi traktörü ile tarlayı sürdü. Yani biz 200 ton arpayı sıfır maliyetle Silivri Belediyesi olarak çiftçimize dağıtacağız. 500 çiftçiye 500’er kiloluk dilimler halinde dağıtmayı planlıyoruz. Bu sayede 8-10 Bin dönüm arazimiz tekrar ekilecek. Çiftçi 1500 TL verip 500 kg arpayı almayacak. Sertifikalı tohum olduğu için 250 TL destekleme alabilecek. Yani şöyle söyleyeyim bu projeyle 2-3 Milyon lira civarında bir destekleme Silivri Belediyesi ve tarım paydaşları tarafından Silivri çiftçisine armağan edilecek.” dedi.
“KÖY PAZARIMIZ VE RENKLİ EVLERİMİZE KASAMIZDAN 5 KURUŞ ÇIKMADI”
Boğluca Deresi etrafında yürütülen projelerin bir bölümünü oluşturan köy pazarının ve renkli evlerin belediyeye mali etkisi olmadığının altını çizen Başkan Yılmaz; “Biliyorsunuz burası İstanbul Büyükşehir Belediyesinin arazisi. Ekrem Bey’den burasını istediğimde bize tahsis etti. Ben de Silivri halkı adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Projemizin bir çok ayağından biri olan karşıdaki renkli binalarımız ile ilgili bazı spekülasyonlar oluyor. Bu binaların boyanmasında Silivri Belediyesinin kasasından çıkan tek kuruş yok! Tamamı sponsorlar tarafından, Silivri Belediyesine tek kuruş ödetmeden yapılan güzellikler. Bu yöresel pazarı ahşaptan yapmayı düşündüğümüzde de bölgemizin çok değerli işletmesi Demirel Kereste sponsorumuz oldu. Yaşar Bey ve Esat Bey’le görüşmemizin ardından onlar da burasını yapıp belediyemize hediye ettiler. Bu iş için de tek kuruş harcamadık. Demirel ailesine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“SİLİVRİ’Yİ HEP BERABER MARKA KENT YAPACAĞIZ”
Çiftçiye ve üreticiye verdiği değeri Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile tamamlayan Başkan Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı; “Burada attığımız adım küçük bir adım gibi gözüküyor ama esasında bu üretim adına, çiftçilik adına, hayvancılık adına büyük bir adım. Bence büyük ufuklara yelken açacağız. Üreteceğiz, çalışacağız, Silivri’yi hep beraber marka kent yapacağız. Pazarımızın hemen arkasına büyük bir Atatürk portresi astık. O afişte Mustafa Kemal Atatürk şöyle söylüyor; ‘Toprak o kadar cömerttir ki dökülen her damla alın terinin karşılığını verir. Köylü milletin efendisidir.’ Hepinizi saygı sevgi ve hürmetlerimle selamlıyorum, hayırlı olsun.”
TEZGAHLARI TEK TEK ZİYARET ETTİ
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz açılış töreninin ardından satış tezgâhlarını tek tek ziyaret etti. Özellikle kadın üreticilerin tezgâhlarda yer almasından, üretim yapmasından mutluluk duyan Başkan Yılmaz, her birine bol kazançlı işler diledi. Başkan Yılmaz, beraberindeki protokol ile birlikte ikram edilen doğal ürünlerin tadına da baktı.
KÖY PAZARINDA NELER VAR?
Silivri Sahili tarihi Kısa Köprü yanında kurulan 40 ahşap ve modern tezgahta Silivri’nin mahallelerinde üretilen süt ürünleri, domates, lahana, soğan, roka, kıvırcık gibi taze sebzelerin yanı sıra, ev turşusu, köy tarhanası, köy ekmeği, zeytinyağı, doğal erişte, kuskus, kesme makarna, bal ve çeşitli reçeller satılıyor.